Assignment 2: ozone depletion in the stratosphere - Earth Essay Example

Assignment 2: ozone depletion in the stratosphere

 

Need

essay sample on "Assignment 2: ozone depletion in the stratosphere"

? We will write a cheap essay sample on "Assignment 2: ozone depletion in the stratosphere" specifically for you for only $12 - Assignment 2: ozone depletion in the stratosphere introduction.90/page

More Earth Essay Topics.

 

1. What is ozone?

Ans: Ozone is a gas of three oxygen atoms(O3).Ozone can be formed when a mixture of oxides of Nitrogen and volatile organic compounds is exposed to the sunlight at ground level and action of ultraviolet light on oxygen in the stratosphere.

2. How is ozone produced in the stratosphere?

Ans: Ozone is formed in the stratosphere by the action of sunlight on oxygen. The high

energy ultra violet light causes a molecule of oxygen to split into two atoms, one of these

two atoms then join an oxygen molecule to form ozone. In this process, ozone absorbs

most of the ultra violet light preventing it from reaching the atmosphere of the earth.

3.  Distinguish between “good ozone” and “bad ozone”?

Ans: Good ozone is the ozone that is present high up in the stratosphere where it absorbs most of the ultra violet light and prevents it from reaching the earth. Hence the harmful effects of ultra violet on humans are prevented due to the presence of ozone high up. This is the good ozone. It is present about 10 to 20 miles above the earth.

Bad ozone is the ozone that is present at the ground level due to pollution. It is formed by the combination of oxides of Nitrogen (which are emitted in combustion processes and in vehicle exhaust) and volatile organic compounds in the presence of sunlight. It makes the eyes water and causes various problems for people with certain diseases. This is the bad ozone which is present at the ground level.

4. What are the potential health effects due to depletion of stratospheric ozone?

Ans:  The depletion of stratospheric ozone increases the amount of UV radiation to which we are exposed. This has damaging effects on both humans and animals. It causes skin cancer (non melanoma skin cancer and malignant melanoma), cataracts and immunosuppression. Severe photo allergies (allergy to light), faster aging of the skin, sunburn, tanning and eye damage can occur.

5. What are CFCs?  When were they invented and what have they been used for?

Ans:  CFC’s, chloroflourocarbons are several of many organic compounds which are

made up of carbon, chlorine, fluorine and hydrogen as a name of Freon. They were

developed for the first time in the 1930s after the Second World War more than 70 years

ago. Trichlorofluoromethane(CFC11) and dichlorodifluoromethane(CFC12) are

important CFC’s which have applications as refrigerants, aerosol spray propellants,

solvents and foam blowing agents.

6. How long do CFCs last in the atmosphere?

Ans: CFC’s are very inert compounds and last in the atmosphere for a very long time, for

decades and even up to a hundred years and then they move into the upper part of the

atmosphere where the high energy ultra violet radiation breaks it down.CFC11 lasts for

40 to 80 years and CFC 12 for 75 to 150 years.

7. What component of the CFC molecule destroys ozone?

Ans: Free chlorine atoms are released from the CFC’s in the presence of high energy

wavelengths of light and this reaction is called photolysis. The chlorine atoms released

are the component of CFC’s that destroy ozone.

8. Why is sunlight necessary in order for stratospheric ozone destruction to

proceed?

Ans: Ozone destruction in the stratosphere occurs due to a reaction called photolysis

which can take place only in the presence of sunlight. Due to this reaction which occurs

with the help of high energy light wavelengths in the sunlight, free chlorine atoms are

released which destroy ozone.

9.  Explain why a single chorine atom can destroy many ozone molecules.(Hint: Catalytic process)

Ans: Ozone reacts with a single chlorine atom and forms chlorine monoxide and

molecular oxygen. Natural atomic oxygen is also available from the ozone cycle and this

reacts with the chlorine monoxide formed to re form free chlorine atom and molecular

oxygen. This chlorine atom/chlorine radical is now available to attack another ozone

molecule. This is the process of catalysis and a single chlorine atom can thus destroy

many ozone molecules.

10. What is the Antarctic “ozone hole”?(Why is it called a “hole”?)

Ans: The ozone hole is a well defined area of large scale destruction of the ozone layer

over Antarctica that occurs during the Antarctic spring. This is a layer of thinned out

portion of ozone with a destruction of more than 70% of ozone that is otherwise normally

found over the region of Antarctica.

11.  How was the ozone hole discovered, and by what group?

Ans: The ozone hole over Antarctica was discovered by a group of British scientists

Joseph Farman, Brian Gardiner and Jonathan Shanklin who all belonged to the British

Antarctic Survey team. The way in which they had discovered it was by an observation

that there was deepening of the spring time ozone layer above Halley Bay in Antarctica.

Measurements from satellites and other Antarctic research stations like the south pole had

confirmed this discovery.

12.  How is the level of ozone monitored over Antarctica?

(One is ground-based; the other is not.)

Ans:    The optical and chemical properties of ozone make the measurement or

monitoring possible. Direct measurements of ozone are done by sending the ozone gas

into an instrument and then using UV ray absorption of this ozone or by electrical current

to measure it. Ozonesondes are light weight balloons which ascend up into the

atmosphere and can measure ozone in the stratosphere. Research aircraft are also sent to

measure and monitor the levels of ozone in the troposphere and lower stratosphere.

Remote measurement of ozone can also be done by using its UV ray absorbing property.

DIAL or Differential absorbing lidar systems have been used for    measuring ozone from aircraft. LITE or the lidar in-space technology experiment

was deployed in 1994 and hence space based lidars are also used.

The total column ozone at ground level can be measured using an

instrument called the Dobson spectrophotometer. A 16-station GMD Cooperative   Dobson Network is a major contributor to ground based ozone level monitoring.  Six of these Dobson instruments are automated and provide vertical profiles up to an altitude of 32 km. Satellite instruments are used to monitor ozone.

13.   Is the ozone hole a constant feature?  If not, when does it form and

how long does it last?

Ans:  The ozone hole is not a constant feature.The ozone hole appears in the month of August and reaches its maximum size by October disappearing by the end of the year.

14. How much ozone reduction occurs in the ozone hole?

Ans:  The ozone hole as measured in the year 2000 was at its largest area recorded in early September which was 28.4 million square kilometers.More than 40% reduction in ozone levels occurs over Antarctica compared to the total amounts present in the early 1980’s. This is a significant reduction and ozone measurements vary.

15. Is the Antarctic ozone hole always the same size? If not, describe how much

it varies from year to year.

Ans: The Antarctic ozone hole is not the same size always. It varies from year to year. There are fluctuations which occur apart from a general trend in the size. The largest average area ever recorded was 26.5 million square kilometers, recorded in 2000 with the largest ever being 29 million square kilometers.

16. Why is ozone depletion so much greater over the Antarctic than elsewhere?

(Hint: polar vortex, PSCs)

Ans:  Low temperatures below -78degrees in the Antarctic cause the formation of PSC’s type 1,Polar stratospheric clouds and chemical reactions occur which produce active chlorine and bromine atoms which cause ozone catalysis in sunlight and cause large losses of ozone.When temperatures go below -85degress, then pure water ice clouds are formed, the type 2 PSC’s which produce more active chlorine atoms and even huge losses of ozone. The polar vertex is a low pressure system in which high velocity winds in the stratosphere circle the Antarctic. Exposure of this vortex air to sunlight causes ozone loss which are more in the Antarctic area due to the polar vortex, low temperatures and sunlight exposure of the vortex.

17. What was the Montreal Protocol?Has it worked, i.e., are CFCs starting to diminish?

Ans: The Montreal protocol on Substances that deplete the ozone layer was signed on 16 September, 1987 by 24 countries. It said that the production as well as the consumption of compounds which deplete ozone like the CFC’s, halons, carbon tetra chloride and methyl chloroform(by 2005) are not to be phased out by the year 2000 with a total phase out by 2005. It has worked to a certain extent.The levels of these substances have began to decline but not completely phased out yet. CFC’s have been replaced by HCFC’s now.

18. Is the Antarctic ozone hole “going away”?

Ans: The lifetimes of the CFC’s, halons and HCFC’s are long and they have not been eliminated from use yet. Hence the ozone hole is not going away for a long time to come.We can expect it to return to the 1979 level by about 2050.

19. Is stratospheric ozone depletion restricted to the Antarctic?If not, describe the extent of the destruction

Ans: It also occurs in the arctic region in the winter-spring period and is quite significant. There had been reports of an ozone decrease over the heavily populated northern mid-latitudes (30-60N) but this happens much more slowly of only a few percent per year. The decreases of ozone in the Arctic region have reached a maximum of 22% but this varies year to year and does not happen every year unlike the Antarctic.

20. What would be the impact of an Arctic ozone hole, if one were to develop?

Why might such a hole form?  (Hint: What has been happening to temperatures in the stratosphere.)

Ans: An artic ozone hole could expose almost more then 700 million people, plants and animals to dangerous UV ray levels which have bad health effects. Global warming in the upper atmosphere and changes in the temperatures of the upper atmosphere in the Northern hemisphere becoming similar to the Antarctic conditions will cause a further deterioration of the ozone layer and the possibility of an arctic hole cannot be ruled out.

References:

 

1.Ozone, What is it? Where does it come from? ,2006 , retrieved from world wide web,

May 8, 2006 from http://scifun.chem.wisc.edu/chemweek/Ozone/ozone.html

 

Ozone, 2006, http://www.epa.gov/air/urbanair/ozone/what.html

 

2.   Where is the ozone? 2006, Col Antarctica, retrieved from world wide web, May 8, 2006 from http://www.coolantarctica.com/Antarctica%20fact%20file/science/ozone_hole.htm

3. Ozone can be both good and bad depending on where it is, 2004, USA Today, retrieved from world wide web on may 8, 2006 from http://www.usatoday.com/weather/resources/climate/2004-04-15-good-bad-ozone_x.htm

4. Overview of Health effects from increased Ultra violet B Exposure due to ozone depletion, retrieved from world wide web on May 8, 2006, from http://www.ciesin.org/TG/HH/ozover.html

5. CFC’s, Chloroflourocarbons, retrieved from world wide web on May 8, 2006 from http://www.c-f-c.com/supportdocs/cfcs.htm

6. The CFC Story, retrieved from world wide web, May 8, 2006 from http://www.schoolscience.co.uk/content/5/chemistry/catalysis/catsch7pg5.html

F. Sherwood Rowland, Change of atmosphere, retrieved from world wide web on May 8, 2006 from http://www.ourplanet.com/imgversn/92/rowland.html

7,8,9 .Question 7, 8, 9,  Ozone’s problem with stratospheric clouds, retrieved from world wide web, may 8, 2006, from http://www.shsu.edu/~chemistry/ESC440/PSC.html

10. The Antarctic Ozone Hole, retrieved from the World Wide Web, May 8, 2006, from

http://www.epa.gov/Ozone/science/hole/index.html

11.    The Ozone Hole, retrieved from the web , May 8, 2006 from

http://www.theozonehole.com/

12.    How is ozone measured in the atmosphere, retrieved from world wide web, May 9,

2006, from http://www.al.noaa.gov/assessments/2002/Q&As5.pdf

E.V. Browell , S. Ismail , W.B. Grant, Applied Physics B: Lasers and Optics,

retrieved from world wide web , May 8, 2006 from http://www.springerlink.com/(kjtsjh55vkapbjfj4oem0qad)/app/home/contribution.asp?referrer=parent&backto=issue,1,17;journal,104,309;linkingpublicationresults,1:100502,1

Stratospheric ozone measurements, NOAA ESRL Global Monitoring Division,

Retrieved from world wide web, May 8, 2006, from

http://www.cmdl.noaa.gov/ozone.html

13. , 15Ozone hole area during the year, US EPA, retrieved from world wide web, May 8,

2006 from http://www.epa.gov/ozone/science/hole/size.html

14. 2003 summary of National Oceanic and Atmospheric Administration, The ozone

hole, retrieved from world wide web, on May 8, 2006 from

http://www.theozonehole.com/ozoneholehistory.htm

16. Antarctic Ozone bulletin, retrieved from world wide web, May 9, 2006 from

http://www.wmo.ch/web/arep/05/bulletin-1-2005-final.pdf

17. The Montreal Protocol , retrieved from world wide web, May 8, 2006 from

http://www.theozonehole.com/montreal.htm

18.    The incredible shrinking ozone hole, retrieved from world wide web, May 8 2006

from http://science.nasa.gov/headlines/y2000/ast12dec_1.htm

19.   D.W.Fahey, Twenty questions and answers About Ozone layer, retrieved from

world wide web on May 9, 2006 from

http://www.epa.gov/spdpublc/science/unepSciQandA.pdf

20.   Arctic ozone, retrieved from world wide web, May9, 2006, from

http://www.theozonehole.com/arcticozone.htm

Haven't found the Essay You Want?

Get your custom essay sample

For Only $13/page