Comprehension essay - Communication Essay Example

Poltical Science 115
Executive Agencies and Their Power
Students:
Here is the web site of the actual transcript of a video show on the regulation power of the Exceutive Agency, the FCC.
http://www.pbs.org/now/transcript/transcript_bigmedia.html
Use this transcript or watch the television video itself at the link below.
Minot Spill and Media Video
Additional web sites for added help to answer the questions are below:
This web site will show the 6 major media giants.
http://www.pbs.org/now/politics/bigmedia.html
This web site is the timeline for what happens in June with the FCC ruling - Comprehension essay introduction. Go to the
June, 2003, dates.
http://www.pbs.org/now/politics/mediatimeline.html#
Send the completes assignment by attachment via the Drop Box by midnight, Monday, 3/19/10 Fill-in-the-Blanks with the word or words that best completes the sentences. Write out the entire word True or False. Use complete sentences where indicated
to do so. Each question is worth 2 points each. Good Luck!

1. In January 2002 Minot North Dakota had a total of seven radio stations where 6 of these were
local commercial stations. True or False.

Need

essay sample on "Comprehension essay"

? We will write a cheap essay sample on "Comprehension essay" specifically for you for only $12.90/page

More Communication, Politics Essay Topics.

Ans. True.
2. All of Minot’s commercial radio stations were owned by what company?

Ans.Clear Channel Communications.
3. The owners of Minot’s commercial radio stations said that there was someone at their stations, so why could the police not get the message to Minot’s residents to stay in their homes due to a train derailment that spilled out a toxic cloud of two hundred and ten thousand gallons of ammonia?

Ans. The police in response told that nobody answered the phones at the Minot’s commercial radio stations.
4. The main owner of the Minot commercial radio stations owns how many radio stations in the U.S.?

Ans. Twelve hundred.
5. This main owner of Minot’s commercial radio stations also has a viewing audience of how many individuals?

Ans. Over one hundred ten million listeners a week.
6. What North Dakota Senator, from what political party, challenged this government policy of allowing independent media outlets to be bought up by the main large media companies? (The 6th and 7th question were suppose to be together because they didn’t make any sense separately)

Ans.  Byron Dorgan of the Democratic Party.
8. This North Dakota Senator mentioned above challenged the FCC Chairman, Michael Powell at a recent hearing of the

9. Senate Commerce Committee for the direction the FCC was taking towards more deregulation.
10. What is the term for these multibillion-dollar media conglomerates grower larger and larger as they buy out their competitors?

Ans.  Media consolidation.

11,12 & 13 Critics of this multibillion-dollar media conglomerates’ increased purchasing of their competitors is at the expense of and harming what three areas of American society?
Ans.  Critics of consolidation say it’s happening at the expense of local communities, democracy and journalism.

14. In 1996 Congress controlled by the Republican Party passed
15. the Telecommunications Act of 1996 bill, signed
16. by President Bill Clinton
17. of the Democratic Party, that set aside most of the limits of ownership in the broadcast industries.
18. This passage of the 1996 bill mentioned above is an example of regulation. True or

False.

Ans. False
19. Since 1996 how many of the country’s radio stations have been bought out by the conglomerates?

Ans. Almost a third of the country’s radio station owners have been bought out by conglomerates.

20. Since 1996 how many Americans now watch television channels owned by the six

major companies of the industry.

Ans. More than three-quarters of Americans.
21. List the six major companies that own the majority of the American television

channels.
21. AOL Time-Warner

22. Disney
23. Viacom
24. General Electric
25. News Corporation
26.Vivendi Universal
27. As an example list any nine media/entertainment companies owned by Viacom.
27. CBS

28. UPN

29. MTV

30. BET

31. Nickelodeon

32. Showtime

33. Paramount Pictures
34. Publishing house Simon and Schuster
35. DreamWorks studios
36. The FCC has a total of five members on the Board with the
37. Republicans Party controlling the majority of the seats.
38. The FCC Chair and other supporters of further changing the rule restrictions on purchasing media companies, say consolidation is necessary for what three reasons?
Ans.38, 39 & 40.

 1) Local independent run stations cannot afford to bring quality local news.

2) Advancement in technology should lead to changes in rules.

3) When a larger entity takes over, their resources are better utilized and things run smooth.
41. A recent study by the Columbia University’s Project for Excellence found that smaller media firms generally produce better newscasts in what three areas?
Ans. 41, 42 & 43.

1) They’re better at local reporting.

2) They produce longer stories.

3) They do fewer softball celebrity features.
44. In Jacksonville, Florida, the radio giant, Clear Channel, owns the CBS and FOX television stations while the newspaper
45. giant, Gannett, owns the ABC and NBC television stations which resulted in the reduction of

46. what type of reporting?
Ans. Reporting which includes less point of views.

47. The watchdog group the Center for Public Integrity found that how many all-expense-

paid trips for FCC personnel were paid by broadcast and media companies?
Ans. Fourteen hundred trips.

48. What is one major subject that these media conglomerate owners do not want “their news people” to report?
Ans. The most egregious problem in journalism has always been what’s not covered and what these media conglomerate owners are not doing is covering themselves. For example ABC News which Disney owns should not report on its parent company.

49. What percent of American never even heard of these proposed FCC rules on media ownership?

Ans. 72% of Americans

50. and how many full FCC open hearing were held on this issue?

Ans. There was just one hearing.
51. The Democratic FCC members have called additional meetings to inform more of the public on these proposed changes without the support of the FCC Chair who opposes these extra meetings. True or False.
Ans. True.

52, 53 & 54. List the three Republican Senators and their respective states who have

called for increased public discussion on the proposed FCC changes.
Ans. Senators Olympia Snowe and Susan Collins of Maine and Wayne Allard of

Colorado

55 & 56. Give two examples of how media giants lobbied President Bush to promote

these FCC changes by taking what steps to support the President’s “war” in Iraq.
Ans. Some Clear Channel country music stations stopped playing the Dixie Chicks

earlier this month after the group’s lead singer, Natalie Maines, told fans during a London concert, “We’re ashamed the president of the United States is from Texas.”

Another example being the channel playing antiwar songs like current ones by Lenny Kravitz and Michael Stipe of R.E.M

57. In June the FCC passed the proposed changes that would increase network

ownership to 45 percent.

 Ans. True

58. up from the present level of 35 percent.

Ans.  True

59. In July the U.S. House in an unexpected move voted in a budget bill to stop the FCC

June ruling and this bill must now be addressed by the Senate. True or False
Ans. True.

60. Does President Bush support the June FCC ruling or the July U.S. House action?

Ans. June FCC ruling.
61 & 62. List any two reasons for some majority party members , the Republicans of the

U.S. House, to take their July action on the FCC ruling and go against the wishes of their

party leader, President Bush.

Ans. I) Firstly the new FCC rule was largely criticized by many liberal and conservative organizations, such as the National Organization for Women and National Rifle Association, which caused the republicans to think otherwise.

II) Secondly this regulation would lead to lesser competition allowing media companies to grow too large and even allow them a 45% ownership cap, which will be a direct threat to the democratic system.

Haven't found the Essay You Want?

Get your custom essay sample

For Only $13/page